Markkinat reagoivat Brexitiin terävästi

Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä sai aikaan voimakkaan markkinareaktion juhannusaattona 24.6. Osakkeet laskivat terävästi, toipuivat perjantaina päivällä, mutta laskettelivat uudelleen kohti perjantain pohjia illalla.

Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä sai aikaan voimakkaan markkinareaktion juhannusaattona 24.6. Osakkeet laskivat terävästi, toipuivat perjantaina päivällä, mutta laskettelivat uudelleen kohti perjantain pohjia illalla.

”Euroopan unionille Britannian lähtö on tietysti huono uutinen ja markkinat reagoivat voimakkaasti Brexit-uutiseen. Euroopan pankkisektori oli paineessa ja laski lopulta -18,5 prosenttia perjantaina. Punta on jatkanut tänään maanantaina aamulla heikentymistään, mutta osakkeet avasivat verrattain rauhallisesti Euroopassa lähellä perjantain sulkutasoja”, summaa Mandatum Lifen Salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen.

”Epävarmuuden ylläpitäminen pahinta myrkkyä”

Viikonlopun aikana poliittinen tyhjiö on kasvanut Britanniassa pääministeri David Cameronin eroilmoituksen ja Leave-kampanjan vetäjien ristiriitaisten kommenttien ja lausuntohiljaisuuden myötä.

”Kampanjan aikaisten lupausten osittainen pyörtäminen ’Brexit-leirissä’ on saanut hämmennystä aikaan ja kansalaisaloite uusintaäänestyksestä on jo vetämässä”, Lehtonen sanoo.

Lehtonen arvioi, että uusintaäänestys on poliittisesti todella vaikea kysymys.

”Jonkinlainen mahdollisuus voisi olla silloin, jos ja kun uusi neuvotteluasetelma EU:n kanssa kauppasuhteista on saavutettu. Tähän menee optimistisestikin noin 2−3 vuotta.”

Merkittävä epävarmuus EU:n kyvystä luoda hyvinvointia alueen kansalaisille on nostettu nyt keskusteluun kaikkialla.

”Epävarmuuden ylläpitäminen on pahinta myrkkyä rahoitusmarkkinoille.”

Vaikutukset talouteen

Brexitin taloudellisia vaikutuksia arvioidaan markkinoilla koko ajan. OECD:n ja muiden tutkimustalojen konsensus ennakoi Britannialle n. 3−5 %:n bruttokansantuotteen laskua 2−3 vuoden aikavälillä.

”Arviot riippuvat paljolti markkinareaktioista ja Britannian neuvottelutuloksesta EU:n kanssa. Myös Britannian omat elvytystoimet vaikuttavat lopputulokseen. Englannin keskuspankin odotetaan laskevan ohjauskorkoaan kohtalaisen nopeastikin, ainakin -0,25 prosenttiyksikköä.”

Finanssipoliittinen elvytysvara on tiukemmassa, sillä Britanniassa vaihtotase on valmiiksi jo alijäämäinen n. -7 prosentilla bkt:sta.

”Tuollainen 3-5 %:n bkt:n lasku lähivuosina on omiaan nostamaan työttömyysastetta ja nykyisen 4,7 %:n ILO:n standardeilla laskettuna tuplaantuminen on mahdollista”, Lehtonen arvioi.

Myös Britannian pankkijärjestelmälle Brexit on iso kysymys.

”Rahoituspalvelut muodostavat 7 % Britannian bkt:sta ja EU muodostaa 40 %:n siivun UK:n rahoituspalveluiden viennistä”, Lehtonen konkretisoi. Siten pääsy EU:n sisämarkkinoille on hyvin merkittävä kysymys Britannian pankeille.

”Laajemmin pankkien kuntoa ajatellen Englannin keskuspankki on tehnyt omia normaaleja pankkijärjestelmänsä stressitestejä n. 3−5 %:n bkt-laskulla, joka on samalla hehtaarilla kuin nyt käsillä oleva bkt:n lasku. Näiden stressitestien mukaan pankkien oman pääoman määrät riittäisivät minimirajoihin nähden”, Lehtonen sanoo.

Punnan heikentyminen jarruttaa vientiyrityksien ahdinkoa

Lehtosen mukaan punnan heikentyminen jarruttaa vientiyrityksien ahdinkoa väliaikaisesti ja samalla tukee taloutta laajemmin pidemmällä aikavälillä.

”Valuutan heikentymisen aiheuttamaa inflaation kiihtymisen pelkoa ei tässä ympäristössä toistaiseksi ole syytä pelätä.”

Luottoluokittajat kommentoivat jo heti perjantaina laskevansa Britannian luottoluokitusta. Britannian valtionlainojen tuottotasot laskivat silti voimakkaasti turvasatamakysynnän vuoksi, eikä rahoitusaseman mahdollista heikentymistä tällä hetkellä hinnoitella millään tavalla.

”Investointikysyntä Britanniaan heikentyy ainakin väliaikaisesti ja FDI (foreign direct investments) on omiaan kääntymään hetkeksi pois Britanniasta.”

Keskuspankeille ladataan odotuksia

Keskuspankit olivat jo perjantaina rauhoittamassa markkinareaktioita ainakin valuuttamarkkinoilla.

”On odotettavaa, että interventioita tehdään myös jatkossa, mikäli markkinoilla reaktiot ovat liian suuria lyhyellä aikavälillä. EKP on viimeksi 2012 heinäkuussa kommentoinut painavasti, että ’euro on peruuttamaton’ ja keskuspankki ’tekee kaikkensa’ sen eteen. Euroalueen keskuspankki varmasti hoitaa oman roolinsa markkinahäiriöissä”, Lehtonen pohtii.

Espanjassa sunnuntaina pidetyt parlamenttivaalit voitti pääministeri Mariano Rajoyn konservatiivinen kansanpuolue PP. EU:n säästöpolitiikkaa vastustava Podemos jäi PP:n ja sosialistipuolue PSOE:n paikkamääristä reilusti.

”Näin ainakin ensimmäinen Brexitin jälkeinen tulikaste poliittisista heijastusvaikutuksista kuivui kasaan.”