Koetteleeko kesä jälleen sijoittajaa?

Kaksi edellistä kesää sijoitusmarkkinoilla olivat epävakaita. BlackRock iSharesin sijoitusstrategi Karim Chedid kertoo, mitä markkinaheilunnasta pitäisi ajatella ja miten sijoittaja voi varautua epävarmuuteen.

Kaksi edellistä kesää sijoitusmarkkinoilla olivat epävakaita. BlackRock iSharesin sijoitusstrategi Karim Chedid kertoo, mitä markkinaheilunnasta pitäisi ajatella ja miten sijoittaja voi varautua epävarmuuteen.

Pelkokerroin iski viiveellä

Markkinoilla on epävarmuutta ilmassa ja varsinkin poliittiset tapahtumat saavat kiinnostusta osakseen.

”Seuraamme poliittisia tapahtumia tarkkaan juuri nyt, sillä lopputulemat voivat vaikuttaa yritysten liiketoimintaympäristöön. Markkinoiden kiintopisteinä ovat tänä vuonna erityisesti Britannian EU-äänestys (Brexit) sekä Espanjan ja USA:n vaalit”, Chedid sanoo.

Poliittiset tapahtumat ovat saaneet sijoittajat ja yritykset varuilleen. Siksi oli yllättävää, että odotukset volatiliteetista olivat niin pitkään maltilliset.

”Sijoittajat olivat pitkään jo liiankin itsevarmoja. Volatiliteettia kuvaava VIX-indeksi lähti vasta loppumetreillä nousuun Britannian EU-jäsenyysäänestyksen alla”, Chedid sanoo.

Britannian lähtö EU:sta tarkoittaisi, että moni globaali yritys arvioisi liiketoimintaympäristöään uudelleen. Epävarmuus lisääntyy arvaamattomista seurauksista. Chedid muistuttaa, että yrityksillä on edellytykset sopeutua EU-eronkin tapahtuessa.

”Yrityksillä on monet keinot varautua mahdolliseen EU-eroon ja jatkuvuussuunnitelmat kohdallaan. Tärkeää on, että talouden perustekijät ovat kuitenkin paranemaan päin Euroopassa. Euroopassa mennään yli 1,5 prosentin talouskasvuvauhtia. Tilanne ei ole hullumpi”, Chedid summaa.

”Kulutusvoima on palautumassa, mikä on toipumisen kannalta keskeisimpiä tekijöitä.”

Sijoittajan keinot hintaheiluntaan

Chedid muistuttaa, että valuutalla voi olla merkittävä vaikutus sijoittajan salkkuun. Punta heikentyisi merkittävästi Iso-Britannian EU-eron toteutuessa.

”Indeksituotteita valitessa voi tarkistaa, onko valuutta suojattu vai ei.”

“Jos Iso-Britannia jää EU:hun, suosimme pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Jos Britannia lähtee unionista, on syytä katsoa suurempiin yrityksiin, jotka tekevät liikevaihtoa globaalisti. Näihin yrityksiin Iso-Britannian EU-ero ei vaikuta niin voimallisesti”, Chedid summaa.

Volatiliteetin lisääntyessä Chedid kehottaa hajauttamaan huolella ja etsimään salkkuun matalan hintaheilunnan osakkeita. Laatuosakkeiden suhteen on syytä olla hintatietoinen.

”Esimerkiksi Euroopassa terveysalan yritykset ovat olleet vielä maltillisesti arvostettuja.”

Korkopuolella Chedid suosii USA:n inflaatiolinkattuja yrityslainoja.

”Olemme myös varovaisen positiivisia kehittyvien markkinoiden suhteen”, Chedid jatkaa.