BlackRock listaa mahdollisuudet markkinoilla: 3 muistisääntöä sijoittajalle

BlackRockin sijoitusinstituutin ekonomisti Benjamin Kellyn mukaan eri markkina-alueet ovat nyt hyvin erilaisissa lähtöasetelmissa. Sijoittajalta se voi vaatia valikoivuutta ja kylmähermoisuutta. Lue, mitä asioita markkinoilla seurataan juuri nyt.

BlackRockin sijoitusinstituutin ekonomisti Benjamin Kellyn mukaan eri markkina-alueet ovat nyt hyvin erilaisissa lähtöasetelmissa. Sijoittajalta se voi vaatia valikoivuutta ja kylmähermoisuutta. Lue, mitä asioita markkinoilla seurataan juuri nyt.

1. Valikoi tarkkaan

”Taloussyklit USA:ssa, kehittyvillä markkinoilla ja Euroopassa kulkevat hyvin eri tahdissa”, Kelly sanoo. Sijoittajaa se kiinnostaa varsinkin osakkeiden arvostustasojen takia.

Vaikka Yhdysvalloissa talouden elpyminen on pitkällä, vahvistunut dollari ja osakkeiden arvostustasot avaavat sijoittajalle vain rajallisesti mahdollisuuksia. Sen sijaan Euroopassa talouskasvu on jäänyt muista markkinoista jälkeen ja elvytystoimenpiteitä tarvitaan edelleen. Alueen yritysten tilanne näyttää kuitenkin rohkaisevalta.

”Euroopan ja Japanin osakemarkkinat ovat USA:ta houkuttelevammin hinnoiteltu. Palvelusektori vetää ja varsinkin Euroopan näkymät ovat piristymään päin. Pienet ja keskisuuret eurooppalaiset yritykset ajavat markkinan eturintamalla”, Kelly sanoo.

2. Siedä hintaheiluntaa: Kiinan pyrkimys pyhittää keinot

Huolet Kiinan talouskasvusta ovat aiheuttaneet runsaasti markkinaheiluntaa. BlackRockin sijoitusinstituutissa uskotaan, että Kiina läpikäy oikeansuuntaista rakennemuutosta, mutta toteutustavassa on parantamisen varaa.

”Kiinaan kohdistuva epävarmuus on vain tilapäinen hikka. Maan kokonaiskuvaa tarkasteltaessa murros teollisuusvetoisesta kuluttajavetoiseksi yhteiskunnaksi on hyvä, joskin aikaa vievää. Paljon hyvää jää nyt kehnon implementoinnin varjoon”, Kelly sanoo.

Kellyn mukaan markkinoiden huolet ovat syystä tai toisesta kohdistuneet Kiinaan.

”Markkinat keskittyvät aina yhteen asiaan kerrallaan. Nyt se on Kiina, mutta myöhemmin tänä vuonna epävarmuutta voi aiheuttaa Brexit eli Iso-Britannian mahdollinen ero EU:sta”, Kelly pohtii.

Kelly muistuttaa, että vaikka kyselytutkimusten mukaan kansanäänestys voi olla hilkulla, status quo on tositilanteessa houkutteleva vaihtoehto.

3. Huomioi valuutta

”Valuutta on kriittinen tekijä sijoitussalkun tuottojen kannalta ja suuressa roolissa jo viime vuonna. Tällä hetkellä varsinkin dollarin vahvistumisella on kauaskantoisia vaikutuksia. Se on rasittanut kehittyviä markkinoita huomattavasti”, Kelly huomauttaa.

Dollarin vahvistuminen ei välttämättä näkynyt eurooppalaiselle osakesijoittajalle huonona asiana, sillä viime vuonna USA:n osakemarkkinoille sijoittanut eurosijoittaja sai hyötyä dollarin vahvistumisesta. Paikallinen osakemarkkina tuotti noin prosentin, mutta Euroopasta käsin tuotto oli yli 10 prosenttia valuuttavaikutuksen ansiosta.

”Euroopassa valuutta on vahvistava tekijä, sillä heikko euro auttaa kirittämään vientiä ja sitä kautta yritysten tuloskasvua.”

Jaa artikkeli