3 syytä, miksi eläkesijoittaja vetää pidemmän korren

Pitkän aikavälin sijoittaja hyötyy kärsivällisyydestään. Salkunhoitajamme kertoo, mistä pitkän aikavälin säästämisen vipuvaikutus syntyy ja minkälaisia sijoituskohteita salkkuun kannattaa valita.

Pitkän aikavälin sijoittaja hyötyy kärsivällisyydestään. Salkunhoitajamme kertoo, mistä pitkän aikavälin säästämisen vipuvaikutus syntyy ja minkälaisia sijoituskohteita salkkuun kannattaa valita.

1. Aika tuo rahaa ja vaimentaa yksittäisten markkinaliikkeiden merkitystä

Säästitpä mitä varten tahansa, aika on ystäväsi. Eläkesijoittaja on arkkityyppinä pitkän aikavälin sijoittaja – pitkä sijoitushorisontti tuo selkeitä hyötyjä, mikä näkyy myös tuotoissa. Mitä aikaisemmin säännöllisen säästämisen aloittaa, sitä suurempi summa ehtii kertyä. Tästä on kyse korkoa korolle -vaikutuksessa.

”Säännöllisyys ja ajoissa aloittaminen ovat tärkeitä asioita, mutta usein unohtuu, että salkku kannattaa myös rakentaa siten, että pitkän aikavälin hyödyistä saa kaiken irti”, sanoo Mandatum Lifen salkunhoitaja Carolus Reincke.

Osakkeissa Reincke kehottaa panostamaan laatuun ja unohtamaan markkinoiden yksittäiset liikkeet.

"Markkinaliikkeet ylös ja alas ovat pitkällä aikavälillä aika merkityksettömiä. Pitkän aikavälin sijoittajan ei kannata vaihtaa sijoituskohteita markkinaheilunnan mukana. Itse asiassa markkinoiden herkeämätön seuraaminen voi tehdä salkulle enemmän hallaa kuin hyvää.”

Positiivisena kehityksenä Reincke pitää sitä, että tilillä säästämisen suosio on viime vuosina hiipunut, vaikka markkinaolosuhteet ovat olleet paikoittain hankalat.

”Yhä useampi tiedostaa inflaation vaikutuksen omiin säästöihin", Reincke pohtii.

2. Kärsivällisen valikoima on laajempi

Suuret sijoittajat sekä pitkän aikavälin sijoittajat nauttivat laajemmasta sijoituskohteiden valikoimasta.

”Selkein esimerkki pitkän aikavälin hyödyistä sijoituskohteissa ovat vaihtoehtoiset sijoitukset, joissa kärsivällinen sijoittaja saa lisäkorvausta siitä, ettei tarvitse hyvää likviditeettiä sijoituksilleen. Mitä pidempi sijoitushorisontti, sitä suurempi on tuotossa näkyvä odotettu korvaus eli likviditeettipreemio.”

Tämän päivän markkinatilanteessa tuottavat sijoituskohteet vaativat korkeamman riskin ottamista.  

”Korkosijoitusten tuotto-odotukset ovat matalalla eikä osakkeita voi ylipainottaa suhteettomasti. Siksi salkkua kannattaa hajauttaa vaihtoehtoisten sijoitusten puolelle”, Reincke sanoo.

Vaihtoehtoisiin sijoituksiin luetaan mm. kiinteistöt, pääomarahastot (private equity), erilaiset lainakohteet (private debt) ja infrastruktuuri.

”Suomalaiset omistavat asuntoja, kesämökkejä, metsää ja peltoja ja itse asiassa valtaosa suomalaisen varallisuudesta on kiinteää. Jos velkaa ei ole ja omaisuuden arvo on noussut, kiinteä omaisuus voi olla ihan kelpo turva eläkepäivillekin. Vaihtoehtoisia elementtejä kannattaa kuitenkin tuoda myös sijoitussalkkuun.”

Carolus Reincke

Valtaosa suomalaisen varallisuudesta on kiinteää.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten kotitalouksien reaalivarallisuuden osuus varallisuudesta on 79 prosenttia ja rahoitusvarallisuuden 21 prosenttia.

”Vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin sijoittaminen sopii juuri eläkesijoittajalle, joka ei lunasta omistustaan huomenna, vaan haluaa salkkuunsa tasaista tuottoa ja arvonkehitystä hieman osakkeita matalammalla riskillä. Riski ja tuotto määrittyvät toki vasta huolellisen kohdevalinnan myötä.”

3. Yhtiön liiketoiminnan laatu ja vastuullisuus korostuvat pitkällä tähtäimellä

Maailmanlaajuisesti hajautetut laadukkaat yhtiöt ovat pitkän aikavälin sijoitussalkun perusta. Reincken mukaan laatuosakkeen tunnistaa siitä, että omistaja-arvoa kasvatetaan pitkänäköisellä ja vastuullisella liiketoiminnalla.

”Pitkän aikavälin tarkastelussa on havaittu, että vastuullisten sijoituskohteiden arvonkehitys on ollut muita parempaa. En näe, että tämä trendi ainakaan heikkenisi tulevaisuudessa. Vastuullisuudesta on tullut keskeinen tekijä yrityksille ja sijoittajille.”

Laadukkaan sijoituskohteen tunnusmerkkejä ovat myös selkeä ja ymmärrettävä liiketoiminta, vahva markkina-asema, hallintotavat sekä hyvä johtaminen.

”Nämä tekijät välittyvät taloudelliseen menestykseen ja se näkyy osakkeen suhteellisena vakautena.”, Reincke sanoo. 

Vastuullisissa osakevalinnoissa nähdään vähemmän mainehaittojen kirvoittamia pudotuksia tai huonon hallinnon aiheuttamia kustannuksia.

Tulevaisuuden megatrendien ennakointi on tärkeä osa pitkän aikavälin sijoittamista. Kvartaalituloksilla ei pitäisi olla eläkesijoittajalle mitään merkitystä.

”Kehittyvillä markkinoilla on valtava väkimäärä, joka siirtyy globaaliin keskiluokkaan. Mitä muutoksia ihmisten kulutustottumuksissa ja käyttäytymisessä tapahtuu, on valtavan kiinnostavaa sijoittajan kannalta”, Reincke pohtii.

 

Jaa artikkeli